Bublinoškola

Několik let zkoušíme různé bublinové roztoky. Předkládáme vám výsledky našeho experimentování.

Obecné zásady při přípravě bublinových roztoků

  • používáme destilovanou nebo převařenou vodu (vychládlou)
  • roztok necháme chvíli „odležet“
  • bublinový roztok můžeme déle uchovat v ledničce

Odzkoušené recepty

1. Domácí bublinový roztok (laciný)

250 ml vody (nejlépe převařené), 3 lžičky oleje, 4 lžičky cukru, 6 lžiček jaru (Budou-li bubliny praskat, přidáme po troškách jar)

Bubliny foukáme brčkem, nálevkou vystřiženou z PET láhve. Hrozen malých bublin vyfoukneme , pokud ve dnu malé PET láhve uděláme několik dírek.

Bublinové tunely můžeme vytahovat pomocí kroužků vystřižených z PET láhve.

2. Roztok na velké bubliny

10 l vody, 3 jary koncentráty nebo 5 lahví obyčejného jaru, 1 l glycerínu

Z tohoto jaru můžeme vytahovat velké bublinové tunely , velké bubliny nebo bublinové stěny.

Používáme k tomu různé kroužky nebo dvě dřívka z obou stran spojená dvěma kousky provázku. Pomocí tohoto roztoku můžeme také vytvářet bublinové útvary na drátěných tělesech. Chceme-li vyfouknout bublinu dovnitř větší bubliny pomocí brčka, musíme celé brčko namočit v bublinovém roztoku, jinak by velká bublina při dotyku brčka praskla.

Nevýhodou tohoto roztoku jsou skvrny, které zanechává na oděvu (ty jdou vyprat) a na podlaze (velmi obtížně se odstraňují).

3. Recept získaný na veletrhu nápadů učitelů 2008

3 díly vody, 1 díl jaru, 2 díly glycerinu

4. Recept získaný na veletrhu nápadů učitelů 2008

2 díly jaru, 4 díly glycerinu, 1 díl ovocného sirupu

5. Náš nejoblíbenější recept na velké bubliny a tunely

12 šálků vody, 1 šálek jaru, 1 šálek kukuřičného škrobu, 2 lžíce kypřícího prášku

Pomocí tohoto roztoku děláme velké bubliny i bublinové tunely. Daří se nám s ním i pokus, kdy bublinovou stěnu vytahujeme kolem člověka.

Některé výsledky experimentování s tímto roztokem jsou ve fotogalerii.

Jeho výhodou je nejen cena a dostupnost materiálu, ale i snadný úklid po experimentování.

Fotogalerie