zpět na jednoduché pokusy

Netradiční hmoty

RNDr.Věra Bdinková

Netradiční hmoty můžeme využít ve výuce fyziky v 6.ročníku – Vlastnosti látek. 

Pomocí nich můžeme vysvětlit některé vlastnosti látek- tvárnost, elastičnost, dělitelnost látek,změna vlastností látek. Jsou metodicky zajímavé i pro praktické určení hustoty při laboratorní práci (každé skupině můžeme dát jiné množství hmoty,výsledná hustota musí být stejná).

Využití těchto hmot ve výuce má nezanedbatelný emotivní náboj a přináší zvýšení zájmu dětí o probírané učivo. 

1. Domácí plastelína

Materiál:

 1 l vody, 30 g kyseliny citrónové (vinné), 5 polévkových lžic oleje, 500 g soli, 750 g hladké mouky, potravinářská barva

Příprava:

V hrnci uvedeme do varu vodu + kyselinu + olej přidáme potravinářskou barvu. V míse smícháme mouku se solí a vsypeme jí do vařícího roztoku (nevaříme). Dobře promícháme vařečkou. Pak ještě propracujeme rukama na prkénku jako těsto.

Těsto uchováváme v mikroténovém sáčku.

Bezpečnost: Pracuj za pomoci dospělé osoby. Horká voda a hmota mhou způsobit popáleniny.

Hmota je nejedlá.

Na laboratorní práci určena hustota domácí plastelíny 1,5 g/cm3.

2. Sliz

Materiál a provedení:

Uděláme si 2 roztoky.

1.roztok: 60 ml boraxu + 250 ml vody + potravinářská barva

2.roztok: 250 ml lepidla Herkules + 250 ml vody

Do  kelímku dáme 2 polévkové lžíce 1.roztoku a 6 polévkových lžic 2.roztoku.   

Promícháme, necháme chvíli působit (probíhá chemická reakce), opět promícháme. Nakonec propracujeme rukama. Sliz uchováme v kelímku a sáčku.

 

 

Bezpečnost: Pracujeme za dozoru dospělého. Hmota je nejedlá.

 

Borax je bílý prášek a koupíme ho v technické drogerii (Brno, Orlí ul.)

 

Na laboratorní práci určena hustota slizu 1,2 g/cm3.

2. Karamelové pěnové lízátko

Materiál:

200 g pískového cukru, 250 ml vody, vrchovatá lžička sody

Provedení:

Na pánvičku dáme cukr, nalijeme vodu a za stálého míchání ohříváme. Cukr se rozpustí, voda se pomalu odpaří. Cukr zůstane, protože má vyšší bod varu, a tak roztok zhoustne.

Mezitím rozpustíme soudu ve trošce vody.

Když začne roztok hnědnout (mění se na karamel), odtáhneme pánvičku ze sporáku a rychle do směsi nalijeme vodu se sodou a nepřestáváme míchat. Cukr se zpění.

Směs naléváme lžící na pomaštěný pečící papír a necháme zchládat. Zároveň na tuto hromádku položíme dřevěné míchátko (špejli) a lžičkou obalujeme do tvaru lízátka.

Necháme úplně vychladnout.

Bezpečnost:

Pracujeme za pomoci dospělé osoby. Horká hmota může způsobit velké popáleniny.

4. Záhadný škrob

Materiál:

Škrob (solamyl, maizena), voda, miska

Provedení:

Do misky dáme studenou vodu a  přidáváme postupně škrob, až vznikne hustší roztok.

Pak dáváme prst pomalu do roztoku, dostaneme se lehce na dno. Budeme-li však dávat prst do roztoku rychle, narazíme na „pevnou“ hladinu.

Můžeme si také dát trochu roztoku do dlaně a převalovat ho mezi dlaněmi,  nejdříve rychle a pak pomalu. Roztok se vždy bude chovat jinak.